Kära vänner – inlandsbor, landsbygdsbor och stadsbor!
Det ser ut som om människor från när och fjärran vill ha ett gräsrotsuppror för inlandet. Röster höjs nu även för ett Norrlandsuppror och ett Landsbygdsuppror.
Jag har haft semester och tid att tänka, men kommer definitivt inte att orka dra det här lasset själv – vilket ju är bra! För mobilisering handlar aldrig om att någon ska göra allt – utan precis tvärtom – att många ska göra nåt som de kan och som de är bra på.
Därför behövs bra organisering, på såväl lokal som övergripande nivå. Jag kan tänka mig att skapa en struktur för ett inlandsuppror som ska innehålla tre saker.

1) UPPROP där inlandsbor ställer krav på VÅRA POLITIKER – våra demokratiskt valda företrädare.

2) BETRAKTELSE om ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och om vikten av väl fungerande DEMOKRATI.

3) PRESENTATION av PÅTRYCKNINGSMEDEL, dvs hur inlandsbor, som privatpersoner, företag, församlingar, organisationer kan/vill/kommer att använda sin EGENMAKT – TILLSAMMANS för att skapa politiskt tryck.

Idén är att FÖRSTA MANIFESTATIONEN ska hållas LOKALT och SAMMA DAG i varje kommun, by eller plats som kan vara aktuell – och att allt ska ordnas av LOKALA GRÄSRÖTTER/NÄTVERK. (Tänkbart datum är den 12 maj – gemensam manifestation görs då klockan 12)

De tre ovan nämnda sakerna (upprop, betraktelse och presentation av påtryckningsmedel) ska ske vid ungefär SAMMA TIDPUNKT.
Vad som händer före och efter det spelar ingen större roll. Det är bara bra om att alla gör EGNA LOKALA PROGRAM.

Det är viktigt att ALLA får vara med, men en fin grundtanke är att Inlandsupproret/landsbygdsupproret inte blir en plats där ”vanligt folk” ska sitta stilla och lyssna på politiker, utan ett tillfälle för politiker att få vederhäftig och bra input.

Det är också viktigt att BYARÖRELSEN är med, eftersom jag vet hur bra de brukar vara på att organisera människor på ”bredd, längd och höjd”. I ett inlandsuppror är FÖRETAG; FÖRENINGAR, FÖRSAMLINGAR och IDEALISTER viktiga. Så missförstå mig inte – ALLA SUNDA KRAFTER BEHÖVS! Enskilda personer såväl som organiserade ska vara och är oerhört värdefulla och välkomna.

För att kunna planera vidare behövs nu skarpa kontaktpersoner. Om du vill och kan tänka dig att avsätta tid för att tillsammans med andra organisera en lokal upprorsdag i troligen den 12 maj ska du höra av dig genom att mail ditt namn, kommunen och kontaktuppgifter till info@inlandsupproret.se

Ett givet fokus ligger på de 23 kommunerna som landsbygdskommittén ansåg stå inför de största utmaningarna:
Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Storuman, Malå, Norsjö, Lycksele, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Strömsund, Ragunda, Bräcke, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung/Sälen, Vansbro, Torsby.
Men det finns inget som hindrar att eldsjälar i andra kommuner hänger på. Nog många = Landsbygdsuppror

Mer information kommer vad det lider Håll koll!”

Share This