
Vården har urholkats av den kraftiga centraliseringen. Nu behövs kraftfulla politiska beslut som säkerställer vård och akutvård i hela landet.
För drygt 3 år sedan valde Ådalens befolkning att ockupera Sollefteå sjukhus. De accepterade inte att en av Sveriges bästa BB- och förlossningsavdelningar skulle stängas. Argumenten var ekonomiska, men beslutet byggde också på en övertro på centralisering.
BB-kriser i exempelvis Kiruna och Karlskoga och ockupationer som de i Sollefteå och Dorotea har fått enormt stöd från hela landet och uppmärksammats på många håll i världen. Det som just nu händer i form av coronaviruset visar att den centraliserade vården inte klarar pandemier allvarliga som denna.
Det finns ett stort behov av decentraliserad vård i hela landet. Pandemin har även påverkat de som ockuperar. Nu genomförs ockupationspassen digitalt för att förhinda smittspridning. Arbetet fortsätter för att få tillbaka BB, förlossning och akutsjukvård som kvinnosjukvård, ortopedi och kirurgi. I Sollefteå har sjukhuset ockuperats med bemanning fyra pass per dygn i över 3 år. De kommer att fortsätta kämpa till de når sitt mål.
Kampen handlar även om små sjukhus existens i hela Sverige, vilket har betydelse för hela svenska folket! Pandemin visar hur centralisering försvagat svensk sjukvård och hur centralisering slår sönder viktiga strukturer i vårt samhälle.
Nu synliggörs hur bräckliga systemen blir utan exempelvis decentraliserad vård. Krisen drabbar större städer först med många som insjuknar, brist på livsmedel och material medan mindre orter klarar sig bättre. Men när smittan kommer till de områden där befolkningen är äldst så är avståndet till sjukhus och akutvård störst.
När faran är över för den här gången behöver vi alla ta lärdom av det som nu sker.
Sjukhus och akutvård behövs i hela landet. Ni som är beslutfattare måste säkerställa det!
Politiker, svara gärna här på bloggen!
BB-ockupationen Sollefteå
Nya Lapplandsupproret
Rädda Karlskoga BB, förlossning och lasarett
Charlotta Dickman och Agneta Lenander för Nätverket en annan vård är möjlig
René Jacob Vestling, Överläkare
Malin Ackermann, opinionsbildare
Inez Abrahamzon, Inlandsupproret
Att centralisera ökar sårbarheten med xxxx % se vad som händer nu det är facit.
Ser även på problemområdena i Sverige. Det blir ett sk avfall som skall tas reda på NÅGON gång. Att reda ut problem kostar mera än den sk centraliseringsvinsten. Sett över tid…….
Dessa problem som uppstår löses ibland enl följande stoppa huvudet i sanden eller vänta ut så blåser det över.
Sjukhus och akutvård behövs i hela landet. Ni som är beslutfattare måste säkerställa det!
Landsbygdspartiet oberoendes hela ide´är decentralisering på alla områden så vi vill gärna skriva under på att det här är något som vi alla ska jobba för. Det är en nödvändighet för framtiden! Hans Boström vice ordförande Landsbygdspartiet oberoende.
Decentralisering behövs!
I Västerbotten driver regionen sjukhus på tre orter, alla 15 kommuner har minst en hälsocentral och i sju av kommunerna har vi sjukstugor (som ska liknas med små sjukhus). Vi för inga diskussioner om att förändra detta upplägg.
Det blir som ni skriver, väldigt tydligt i en sådan extrem situation som vi är i just nu, var svagheterna ligger. Och visst blir de större städerna hårdast drabbade. Här bor folk tätare, rör sig tätare i kollektivtrafiken och i andra offentliga rum och här förflyttar sig människor i regel längre sträckor (till och från/ut och in i tätorten). Om alla skulle ha bott mer utspritt skulle vi i den här situationen inte ha lika snabb och stor spridning av Covid-19. Men vi skulle inte heller kunna ha samma sjukvårdsexpertis. Expertisen handlar till stor del om det stora underlaget patienter att jobba med.
Med det sagt, Miljöpartiet i Västerbotten (och i Sverige) ser stor vinst för både individer och kollektiv att gynna landsbygden. Det gynnar vår matförsörjning, vårt klimat och vår miljö, vår hälsa, vår kreativitet och våra arbetstillfällen.
Regeringen har påbörjat ett arbete med att decentralisera myndigheter. Det är en liten försiktig början, som vi kan jobba vidare med. Men vi måste jobba betydligt hårdare för att människor som bor på landsbygden i dag ska få bättre förutsättningar att bedriva näringar och vara delaktiga i utbildningar, politiska sammanhang och i beslutande organ. Och att vi som bor utanför de stora städerna ska kunna pendla på ett oproblematiskt och (nästintill) koldioxidfritt sätt. För att människor ska flytta från stan till landsbygden måste dessa förutsättningar finnas, men det måste också kännas tryggt att veta att jag själv och mina barn får sjukvård när vi behöver, och att jag har relativt nära till närmsta förlossningsenhet om jag är gravid.
Miljöpartiet står på landsbygdens sida, och vi jobbar hårt i Västerbotten för att sätta bra lösningar i verket. Vår landsbygd är en tillgång som vi är i stort behov av.
/Emma Lindqvist (MP), regionråd Region Västerbotten
Hej Jag heter Carl Schlyter och är partiledare för Partiet Vändpunkt. Har själv tagit tre pass på BBSollefteå varav ett pass var nattpass. Vändpunkt bildades för att vi vill ha en ekonomi som ryms inom planetens gränser. Det kan vi bara få om vi minskar klyftorna och ökar rättvisan mellan stad och land. Vi vill att 10% av vattenkraftens och den storskaliga vindkraftens produktion ska få stanna i regionerna den kommer ifrån. Det skulle ge 12Mdr mer till Sveriges landsbygdskommuner om året.
Vi vill avskaffa detaljstyrande NPM och vinstuttag ur omsorg. Vi vill satsa på samarbetskraft istället för konkurrenskraft genom att stödja bygdebolag och medarbetarägda bolag som jobbar för bygdens bästa. Vi vill stärka den lokala ekonomin och öka självförsörjningen och lokal livsmedelsförädling, snarare än ha fler handelsavtal som centraliserar makten till jättebolagens styrelserum.
Vi vill satsa på mer civilförsvar och beredskapslager i hela landet snarare än fler JAS-plan vi ändå inte har råd att flyga.
Låter det intressant så kolla in mer på vår hemsida hur vi satsar på ett samhälle där växande tillit är viktigare än tillväxt.
Vi behöver en trygg och tillgänglig vård i hela Sverige.
Vi befinner oss just nu i en global kris, vars effekter och konsekvenser är svåra att fullt ut överblicka i stunden. Klart är dock att coronavirusets framfart slår hårt mot Sverige, mot människors liv och hälsa och mot våra jobb och företag. Det kräver akuta åtgärder här och nu. Det kräver att vi som medborgare lyssnar på och följer myndigheternas uppmaningar för att skydda såväl oss själva som våra nära och kära och våra medmänniskor. Det kräver också att vi ser till att sjukvården runt om i landet får de bästa tänkbara förutsättningarna för att möta de utmaningar de ställs inför. Det arbetet fortgår nu med obruten kraft dygnet runt, såväl från politikers och myndigheters sida, men framförallt från alla hjältar i vården som just nu sliter och kämpar på ett heroiskt sätt. Ni har vårt fulla stöd och vår stora uppskattning.
Men svensk vård står inför stora utmaningar, även efter det att vi tillsammans har tagit oss igenom coronakrisen. Vi har allt för länge sett hur klyftorna ökar mellan stad och land, när det kommer till tillgänglighet och kvalitet i sjukvården. Hur mindre enheter läggs ner, eller tvingas stänga, och hur vården kommer allt längre bort från allt fler. Det är en utveckling som vi måste vända. Centerpartiet har länge lyft behovet av en närmare och tryggare vård.
Vi har exempelvis drivit på för att Sverige nu får en ny, mycket välbehövlig, primärvårdsreform. En reform som lägger grunden för att alla får rätt till en fast läkarkontakt, som vi känner vid namn och som känner oss och vet vilka behov vi har, eller vad vi behövt hjälp med tidigare. För att nå dit kommer vi behöva arbeta vidare med att ta fram riktlinjer om ett rekommenderat antal listade patienter per fast läkare. Riktlinjer som kan stärka läkarnas möjlighet att få en trygg och hållbar arbetssituation och göra det mer attraktivt att arbeta i primärvården.
För att vården ska komma närmare alla människor måste det också bli enklare att bedriva vård i lands- och glesbygd. Det måste bli möjligt för fler mindre vårdenheter, bestående av exempelvis en läkare och distriktssköterska, att genom flexibla lösningar och digitala verktyg kunna erbjuda primärvård. Då gäller det att vi förenklar lagstiftningen och gör det enklare för mindre utförare att bedriva vård i lands- och glesbygd.
Arbetet med att se över hur vi på bästa sätt underlättar för såväl riktlinjer om antal listade patienter och en förenklad lagstiftning, som gör det enklare för mindre aktörer att bedriva vård i lands- och glesbygd, kommer bli än tydligare i närtid.
Tillsammans med ännu bättre möjligheter att jämföra tillgänglighet och kvalitet i vården, på olika platser i landet, är detta viktiga steg framåt för en närmare, tryggare och mer jämlik vård. Det skapar en stabil grund för svensk sjukvård att möta människor på bästa sätt, även efter det att vi tagit oss igenom den pandemi som vi just nu är mitt uppe i.
Vi har också, tillsammans med regeringen och L, stärkt svensk sjukvård genom en ny kömiljard, som redan nu börjar ge önskat resultat med kortare köer runt om i landet. Dessutom har vi ökat resurserna till arbetet med att minska den psykiska ohälsan hos barn och unga.
Centerpartiet driver också själva på för att förändra sjukvården på andra områden, för att flytta den ännu närmare människor. Här är förlossnings- och mödravården ett viktigt område. För många blivande mammor har resan till närmaste förlossningsklinik blivit alltför lång, särskilt efter att nio svenska förlossningskliniker lagts ner sedan 2001. Något som inte minst ockupationen av BB i Sollefteå har satt fokus på under de senaste två åren. Kirurgiska ingrepp såsom akuta kejsarsnitt har dessutom ökat de senaste åren och det finns stora problem med bristningar och andra förlossningsskador.
Blivande mammor ska ha rätt till en trygg förlossning och en fungerande vård. Vi vill därför att Sverige ska kunna erbjuda friska omföderskor möjlighet att föda på mindre kliniker där det finns specialiserad förlossningskunskap. Erfarenheter från exempelvis Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna, England och Australien visar att barnmorskeledda kliniker fungerar mycket väl när det gäller just omföderskors förlossningar. Kvinnor som fött barn vid barnmorskeledda kliniker är inte bara mer nöjda med sin förlossningsupplevelse, det leder också till färre komplikationer i form av exempelvis bristningar och patientsäkerheten är hög, visar forskningen. Att erbjuda barnmorskor möjligheten att starta och driva egna, mindre enheter skulle både ge barnmorskorna en möjlighet till bättre arbetsmiljö och villkor och samtidigt skapa ökade chanser till en trygg och nära förlossningsvård runt om i Sverige.
För att få fler att arbeta i vården och därigenom stärka både tillgängligheten och kvaliteten vill vi också förbättra villkoren för våra sjuk- och undersköterskor. Vi har redan, i Januariavtalet, fått igenom möjligheten att, som sjuksköterska, läsa till specialistsjuksköterska med bibehållen lön, samt satsat på karriärtjänster inom vården.
För Centerpartiet vore det logiskt att även gå vidare med liknande satsningar för undersköterskorna, för att skapa fler vägar till karriär för den som söker sig till vården och öka intresset för att välja att jobba inom vården.
Centerpartiet har, under de 110 år som vi funnits som parti, alltid haft fokus på hur hela landets kan stärkas. Det gäller även för sjukvården. Vi vet vilka utmaningar vi står inför, inte minst i lands- och glesbygder. Vi vet hur ett sviktande befolkningsunderlag och en, samtidigt allt äldre befolkning, ställer krav på oss att tänka nytt. Men jag är övertygad om att det, med rätt satsningar och med ett mod att tänka nytt och utnyttja människors kompetens och kreativa engagemang, går att få en trygg, nära och tillgänglig vård i hela Sverige.
Anders W Jonsson, vik partiledare Centerpartiet